Duikers

In this month’s report, three duikers are featured, to understand more about these animals. The facts listed below are for comparative purposes.

Grey (common) duiker: Sylvicapra grimmia

  • Adult males - 500 mm standing at shoulder height, mass of between 15-18 kgs.
  • Adult females - 520 mm standing at shoulder height, mass of between 16-21 kgs.
  • Only the males have the short straight horns.
  • Usually solitary by nature.
  • Specialist feeders, the diet consists of leaves, twigs, flowers, fruits, and seeds of a wide variety of plants and shrubs.
  • Produce single young at birth.
  • Gestation period is about 191 days (seven months)
  • Distribution – wide, found throughout the subregion.
  • Spoor - 38 mm in length.

Red duiker: Cephalophus natalensis

  • The red duiker is smaller than the grey duiker.
  • Adult - 420 mm standing at shoulder height, mass of about 12 kgs.
  • Usually solitary by nature.
  • Shy and secretive.
  • An extreme concentrate selective feeder, feeding on fallen leaves, flowers, wild fruits, and low-level stems.
  • Both male and female carry a pair of short, straight horns.
  • Distribution – essentially the eastern coastal plain, with an isolated population in the Soutpansberg range of northern South Africa. It occurs as far north as southern Sudan and Somalia.
  • Spoor - 30 mm in length

Blue duiker: Philantomba monticola

  • The blue duiker is the smallest antelope that occurs in southern Africa.
  • Adult males - 300 mm standing at shoulder height, mass of about 4 kgs.
  • Adult females - slightly larger than the males, a mass of about 4,6 kgs.
  • Both males and females carry a pair of short, straight horns.
  • Commonly live in pairs.
  • Feeds mainly on fallen leaves, fruits, and flowers, and occasionally browses on forbs and shrubs.
  • Distribution - apart from populations in Mozambique and eastern Zimbabwe, the blue duiker is only found in South Africa along a narrow coastal belt from George in the Western Cape to southern KwaZulu-Natal. It occurs widely in central and equatorial Africa and there are pockets of populations in East Africa.
  • Spoor - 24 mm in length.

 

 

Facts researched on the Internet, words, and pictures by Christine Wagner