banner archives

 

Sibon Upgrade - Phase 1

The Sibon Patio and Leadwood Cottage roofs were deteriorating - each with broken gum poles and brandering that posed a safety hazard.

The decision was taken to not just repair and re-thatch the roofs, but to consider future planned work to Sibon, designing an integrated solution, and building the Patio as phase 1 with phase 2 to complete the rebuild a year later. 

Phase 1 included the rebuild of Leadwood Cottage roof, and the steel door was replaced with a wooden door. The two outside showers were also renovated.

Design Concept

The main building foot print was not changed in any way, there were limited changes to windows and internal walls. However, the Patio was enlarged (rebuilt from scratch).

The entertainment area will become significantly more integrated when the kitchen (phase 2) is moved to the Patio/Braai area side of the house and the two bedrooms (phase 2) will be moved to the far side of the house. The two bedrooms will be brought forward doing away with a passageway and access to the bedrooms will be from the front of the house. Both bedrooms will then enjoy a view of the waterhole with the en-suite bathrooms on the car port side.

A large sliding door (Phase1) is now included to exit the current kitchen area onto the patio. Paving in (phase 2) will provide access from the Patio to repositioned Bedrooms 1 and 2. A Latte wall provides a screen between bedrooms 1 and 2. Trellidor Clear Guard sliding screens will be included for all doors and windows. For the phase 1 upgrade, Trellidor Clear Guard sponsored the 2.8m sliding screen onto the patio. Stainless steel baboon proof mesh is built into the walls above the kitchen sliding door and existing double door to ventilate the kitchen area.

The Patio has been widened to allow the dining table to be turned 90 degrees, thereby increasing the area set aside for soft lounging chairs and furnishings. The custom-built dining table was  enlarged to seat 22 people. The patio has been extended up to the edge of the driveway and rounded in appearance to compliment the ethos of the current Ingwelala Building Regulations and underlying building style. The lounge now provides ample lounging area with a significantly better view of the waterhole. The new floor level is raised to match the main building floor level. The horizontal gum poles on the electric fence are replaced with a cable to improve viewing of the waterhole.

The Braai area now flows easier to interface with the dining room and lounge area.

Post renovation

  • Wrap around steps complete the patio edge and facilitate a rustic seating area and adjacent driveway access.
  • A Martini seat in the lounge area is a feature that the younger children will enjoy, providing and easy bunk opportunity after evening meals, when the adults settle down to swap adventure stories.
  • Ample power points are available for 220-volt power, including several built-in power points around the dining room table for those wishing to use laptop computers.
  • The roof is raised to accommodate a 45-degree pitch for efficient water run-off.
  • Phase 2 detail design is in progress. Construction is planned to take place between 14 January to end March 2019.

Before the renovations

After the renovations

 

by John Llewellyn